Блоговете » Дом и градина » Как да изберем подходяща лед лампа за растения?

Как да изберем подходяща лед лампа за растения?

Лед лампа за растения

Не само през студените месеци, когато дните са по-кратки, но и през цялата година за отглеждане на растения на закрито е нужна много светлина. Опитните градинари, а вече и любителите, все повече разчитат на допълнителен източник на светлина на закрито като лед лампи за растения. В зависимост от вида на растенията и фазата на развитие, в която се намират, с подходящи лампи за отглеждане на растения процесът на фотосинтеза ще протича нормално.

Какви видове лампи за отглеждане на растения на закрито има?

Наименованието „лампа за растения” е много общо, защото има различни видове фитолампи. Всяка от тях е с различни характеристики и по различен начин може да помогне да се отгледа дадено растение. Освен по форма, мощност и работни режими, лампите са твърде различни и по спектрална гама светлина.

Лед лампа

Популярните лед лампи за стая или за оранжерия имат подходящ спектър за отглеждане на разсад и всякакви растения. Те са икономични, издържат много дълго и притежават отлична светлинна мощност.

HPS лампа

Газоразрядни лампи от този вид имат широк спектър и могат да бъдат с високо или с ниско налягане. Може да използвате HPS лампа за растеж на растения, ако е метал-халидна със син спектър, или за цъфтеж и плододаване – с червено-оранжев спектър.

CFL лампа

Флуоресцентните лампи са отличен избор за отглеждане на разсад. Спектърът им може да бъде избран според целите – за растеж, цъфтеж или плододаване.

Най-популярни като избор сред градинарите са светодиодните led лампи за оранжерии и растения. Тяхната синя и лилава светлина помага за растежа, а червеният спектър насърчава цъфтежа. Това е едно от главните им  предимства да бъдат предпочитани като лампи за отглеждане на растения на закрито.

От какво да се ръководим при избор на лед осветление за растения?

Ако искате да използвате светодиодни led лампи за оранжерии и растения в закрито помещение, не трябва да забравяте, че за растенията е нужна светлина от определен спектър, като дължината на вълната се измерва в нанометри. Изберете лед лампи за стая или за оранжерия, като се ръководите от целите си. Разнообразието от модели дава възможност да инсталирате лед лампи за растения на малък прозорец или в голяма оранжерия.

Основните критерии, които може да ви водят при избора на лед осветление за растения, са няколко:

Спектрограма

Обърнете внимание на спектрограмата, като информация за стойностите може да откриете на опаковката. Ако ви трябва лампа за растеж на растения, тя трябва да излъчва синя светлина в диапазон 430-455 nm. За цъфтеж светодиодът на всяка лед лампа се настройва да излъчва червена светлина в диапазон 600-660 nm.

Сила на диодите

Ако смятате да инсталирате вашите лед лампи за растения по-високо, диодите трябва да бъдат по-мощни. Те обикновено са от 1, 3 или 5 W.

Охлаждащ модул

Макар че реално светодиодното осветление не излъчва топлина, добре е да изберете лампа с охлаждащ модул, особено ако е голяма и за професионални цели.

Съвременните модели лед лампи дори и с ниска мощност излъчват силен светлинен поток. Разполагат със система за регулиране на температурата, превключвател за различните етапи на растеж и др., което ги прави идеален вариант за допълнително осветление на растения.