Блоговете » Дом и градина » Мушички по цветята – как да се справим с този проблем?

Мушички по цветята – как да се справим с този проблем?

Борба с черни мушички по доматите и растенията

Едни от насекомите, които са най-досадни за градинарите, са черните мушици от рода диптер. Мушиците по цветята са редовен проблем, който се появява със затопляне на времето. Те се развиват с високи темпове, когато има условия на топлина или висока влажност. Основният фокус много често пада върху борбата с досадните черни мушички по доматите. Ларвите на възрастните черни мушици по доматите се хранят с фините кореноплодни жилки, като така увеличават риска от гъбични инфекции и забавят растежа.

Инсектициди – те ли са спасението от мушиците по цветята?

Преди да започнем тази борба с насекомите и вредителите, то трябва да се запознаем със спецификата на инсектицидите и да намерим подходящият системен инсектицид, широкоспектърен инсектицид, био инсектицид или конкретни инсектициди за домати. Използването им в борбата с вредителите по растенията ограничава разпространението на патогенни организми по различните земеделски култури. Това ги прави полезни за лозя, за пшеница, за домати и много други. Ако искате да се преборите с черните мушици по доматите и растенията, то трябва да намерите правилният инсектицид, който да се използва за тяхното премахване.  

Какви алтернативни методи има в борбата с тези вредители?

В практиката често се използва и вермикулит. Той се прилага, за да не могат женските да снасят яйцата си върху най-горния слой на субстрата, когато се поддържа умерена влажност.

Друг вариант е да се използва брашно от смлени семена на ниймово дърво. След поливане на растения се изсипва ниймово брашно върху субстрата докато не се образува тънък слой, след което вредителите няма да снасят яйцата си в него. Ефикасно действие срещу черните мушици има препаратът AIN Mochila, създаден от екстракт от нийм. Плодовете на дървото съдържат силно действащо вещество за борба срещу растителноядните насекоми.

Кой е най-ефективният вариант за борба с черните мушички?

Все още няма категоричен отговор на този въпрос, но сякаш най-добър резултат дава употребата на инсектициди с органичен произход. В магазина на GrowMall ще намерите различни предложения, включително и на био инсектициди, както и на фунгициди, които също могат да помогнат в определени случаи.

В днешни дни се препоръчва употребата на Tes-fort. Това са инсектициди с широкоспектърно  и изключително мощно действие. Този продукт се добива от сухите цветове на растението пиретрум. Екстрактът му се получава чрез технология, използваща въглероден диоксид, в комбинация с калиев сапун.

Натурален пиретрум и рапично масло съдържа друг идентичен инсектицид – Neudorff Spruzit, който унищожава ефикасно яйцата на възрастните насекоми.

Как да процедираме при възникването на проблем с мушичките по цветята?

Със сигурност можем да обобщим, че този казус има различни решения, които са подходящи в отделни ситуации. С помощта на подходящи препарати може да противодействате активно на появилите се черни мушици, за да бъдат доматените ви растения здрави и да дадат богата реколта.

Препоръчваме ви да потърсите мнение на по-опитни градинари или фермери, които да ви дадат насока за избора на продукт, спрямо вашите нужди.  В онлайн магазин Growmall предлагаме разнообразие от инсектицидни препарати за ефективна растителна защита. Водещи марки защитни агенти срещу вредители като Brimex, Cordalene, Rogis, Oleat Bio са с доказано качество и достъпна цена. Ако търсите надежден партньор в борбата със всякакви видове болести по растенията и защитата им от вредители, GrowМall е вашият онлайн магазин.