Блоговете » Медицина » Как да се храним при акне?

Как да се храним при акне?

Как да се храним при акне

Още при първата поява на акне по кожата най-правилната стъпка, която трябва да предприемете, е да потърсите консултация с дерматолог. Между съветите, които ще получите, вероятно ще бъде и промяната в начина на хранене.

Изследванията показват, че има връзка между акнеичните образувания и диетата. Някои храни ще допринесат за регулиране на хормоналния баланс и производството на себум, а от там – за защита и заздравяване на кожата, докато други следва да се избягват. Затова е от голямо значение каква диета се спазва при акне.

Какви храни да ядем при акне?

Не съществуват специални храни, които сами по себе си ще се борят с неестетичните кожни образувания, но има такива, които играят съществена роля за превенцията и лечението. Важното е да се наблегне основно на храни:

С богато съдържание на витамини и минерали

Храните, съдържащи витамините A, D и E, са най-полезни за борба с пъпките. Увеличете консумацията на риба, зеленчуци, плодове, ядки, бобови култури и семена. От плодовете и зеленчуците организмът ни ще си набави витамини и фибри, както и много антиоксиданти, важни за борбата с кожни възпаления.

С полезни мазнини

Добрите мазнини, или омега-3, не могат да се създадат от организма, а трябва да се доставят с храната. Те имат противовъзпалителни свойства и са много подходящи за склонна към акнеични прояви кожа. Освен в мазните риби, те се съдържат в зехтина, лененото и тиквеното семе, орехите и др.

С цинк

Той помага да се намалят възпалителните процеси, като бори бактериите в кожата и регулира производството на себум. Може да си доставите цинк от морски дарове, а също и от говеждо месо, яйца, нахут, леща.

С нисък гликемичен индекс

Мярката включва класификацията на храните съобразно ефекта им върху нивата на кръвната захар. Такива са например овесените ядки, гъбите, лещата, кафявият ориз и др. Консумирайки ги, ще намалите индекса на андрогена – хормон, основен причинител на акнеичните лезии.

Какво не трябва да ядем при акне?

Има храни, които трябва да избягвате, ако кожата ви е склонна към образуване на акнеични пъпки или вече сте ги получили. Нужно е да ограничите:

Всички захарни изделия

Много учени споделят мнението, че храните с рафинирана захар в състава си могат да причинят възпаления, водещи до акнеични прояви. Такива са сладкишите, безалкохолните напитки, шоколадът.

Млечни продукти

Въпреки че носят ползи за здравето, млечните храни съдържат мазнини, провокиращи хормонален дисбаланс и съответно неприятните пъпки. Помислете за замяната им с алтернативни варианти като соево, бадемово, кокосово мляко и др.

Тестени изделия

Глутенът в пшеницата, ръжта и зърнени култури при някои хора предизвикват храносмилателни проблеми, поява на възпалителни процеси, водещи до акнеични прояви. Тестените изделия често съдържат и рафинирани захари, затова трябва да се изключат от балансираната диета при акне или да се консумират много рядко.

Ако кожата ви е акнеична и по нея често се появяват несъвършенства, освен да промените начина си на хранене при акне, може да разчитате на различни начини на лечение.

Традиционните методи включват локално и перорално лечение на акне, а от съвременните като най-ефективни се препоръчват химичен пилинг, аквапилинг и микродермабразио. При комбинация на трите се получава още по-голям ефект. Терапията се провежда винаги от квалифициран дерматолог.

Макар че акнеичната кожа е неприятен проблем, с адаптиран хранителен режим, добра хидратация и ежедневна грижа с подходяща козметика ще улесните възстановяването ѝ и ще успеете да поддържате здравия ѝ вид.