Блоговете » Медицина » Затлъстяването е сериозен проблем, който заслужава внимание

Затлъстяването е сериозен проблем, който заслужава внимание

затлъстяване итм

По сведения на СЗО, към 2022 г. повече от 1 милиард души по света страдат от затлъстяване – 650 милиона възрастни, 340 милиона юноши и 39 милиона деца, като този брой е с тенденция за увеличаване. СЗО изчислява, че до 2025 г. приблизително 167 милиона души – възрастни и деца – ще страдат от наднормено тегло или затлъстяване.

СЗО призовава страните по света да предприемат повече действия и да отделят специално внимание, за да обърнат тази предвидима и предотвратима здравна криза.

Затлъстяването е заболяване, засягащо повечето системи на тялото. Засяга сърцето, черния дроб, бъбреците, ставите и репродуктивната система. Това води до редица незаразни заболявания , като диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания, хипертония и инсулт, както и проблеми с психичното здраве. Хората със затлъстяване също са три пъти по-склонни да бъдат хоспитализирани за COVID-19.

Затлъстяването – основна причина за редица заболявания

Затлъстяването днес е толкова често срещано сред световното население, че започва да измества недохранването и инфекциозните заболявания като най-значимия фактор за лошото здраве. По-специално, затлъстяването се свързва със захарен диабет, коронарна болест на сърцето и други здравословни проблеми. Степента на затлъстяване се определя чрез индекс на телесна маса (тегло, разделено на квадрат на височината) от 30кг/м2 или повече, но това не взема предвид заболеваемостта и смъртността, свързани с по-скромните степени на наднормено тегло, нито вредното въздействие на интраабдоминална мазнина.

Въпреки че при затлъстяването съществува  и генетична компонента, с малки усилия, можем успешно да се преборим с него. Доказано е, че доста често затлъстяването започва да се развива още през детството и се свързва с храненето и лошите хранителни навици, висок прием на захар (сладки изделия, газирани напитки) и диета, с високо съдържание на мазнини (т. нар. „джънкфууд“).  Други водещи  фактори за настъпване на затлъстяване са малката физическа активност, както и нервното напрежение и стресът.

Разберете дали сте с наднормено тегло чрез ИТМ

За да се определи дали човек е с наднормено тегло или страда от затлъстяване, може да бъде изчислен неговия Индекс на Телесна Маса (ИТМ). Този показател е удобен при оценка на съдържанието на мазнини в организма. При близо 98% от случаите на висок ИТМ, се касае за увеличено, спрямо нормата за даден ръст тегло, за сметка на мастна тъкан. Формулата за изчисляване на ИТМ е:

ИТМ=тегло в килограми/(ръст в метри)

За норма се приемат стойности между 20 и 25 за мъже и 19 и 24 за жени. Стойности между 25 и 30 говорят за наднормено тегло, а над 30 – за затлъстяване.

Терапията на затлъстяването включва специфична, добре структурирана, индивидуално подготвена и насочена диета, физическо натоварване, промяна в поведението и понякога лекарствени средства за понижаване телесната маса. Комбинацията от диета и физическа активност при възрастни е силно ефективна по отношение качествено и трайно понижаване на теглото, отколкото всяка от тези мерки сама по себе си.

Положителното подсилване по отношение на изразена ранна загуба на тегло също помага за подобряване на придържането, така че това трябва да бъде ключова цел за програмите за отслабване. Насърчаването на чувството за „собствено достойнство“ или „самоефективност“ може да помогне на хората да гледат на загубата на тегло като на нещо под техен собствен контрол.