Блоговете » Авто-мото » Разлики между мотокрос каска и мото каска

Разлики между мотокрос каска и мото каска

каска за мотор

Всички любители на мото ездата знаят, че към избора на каска за мотор следва да се подходи с особено внимание. Водещ фактор тук е типът мото езда, който се практикува. Всяка мото каска е проектирана спрямо нуждите на моториста, съответно условията, в които ще използва.

В този ред на мисли, в следващите редове обобщаваме основните разлики между двата най-често използвани видове каски – мотокрос каска и другите типове каски за мотор.

Тегло на каска за мотокрос и каска за мотор от друг вид

Ако трябва да сравним теглото на една каска за мотокрос, спрямо който и да е друг тип каска, ще установим съществени различия в теглото. Тази, предназначена за мотокрос езда, е много по-лека от другите и това не е случайно.

При практикуване на мотокрос езда мотористът полага много по-голямо физическо усилие да управлява мотора си върху екстремен терен – пресечени зони, неравности и т.н. Носенето на тежък защитен шлем би довело до допълнителна умора, както и поява на болки в областта на врата.

Само по себе си това ще доведе и до цялостен дискомфорт от този тип каране на мотор. Затова производителите се грижат тя да бъде лека, а оттук да се осигури и мобилността ѝ.

Дизайнови различия и почистване

В чисто дизайнов аспект, каските за екстремна езда са видимо много по-различни от останалите модели. Те предлагат по-широк ъгъл на видимост – фактор с водещо значение, когато се кара в гористи местности и екстремни терени.

Дизайнът на каската за мотокрос е проектиран по начин, който не позволява в нея да се събира и задържа мръсотия. Тя е по-лесна за почистване, тъй като обикновено подплатата ѝ може да се свали лесно. Може да бъде изпрана на ръка и/или в перална машина (в зависимост от указанията на производителя).

Вентилацията при мотокрос шлемовете е много по-ефективна

Друга съществена разлика касае подобрената вентилация при шлемовете за мотокрос. Каските от този тип са снабдени с по-големи вентилационни отвори, областта на брадата е издадена, удължен е и портът за очите. С тези си функционални характеристики каските, предназначени за мотокрос, предполагат възможност за пропускане на повече въздух.

Визьор – различия между каска за мотор и мотокрос каска

Моделите каски за мотокрос нямат визьор. Това способства както за по-добрата вентилация, така и за по-доброто дишане на моториста в нея. Управлението на кросови мотори в пресечни терени предполага по-голяма трудност, отколкото който и да е друг тип езда.

Наличието на визьор при тези модели защитни шлемове би попречил на свободното навлизане на въздух. При продължително носене той може да се изпоти и това да попречи на оптималната видимост. Ето защо този елемент липсва в дизайна ѝ.

Мотокрос очилата вървят ръка за ръка с мотокрос каската

На финала е добре да споменем, че употребата на мотокрос очила, когато носите каска за мотокрос, е наложителна. По този начин можете да си осигурите ефективна защита от хвърчащи камъчета, които са характерни за този тип терени. Носенето на мотокрос очила ще ви осигури защита от фини прахови частици, които биха могли да навлязат в каската ви през въздуховодите.