Блоговете » Медицина » Проблемно забременяване – основни причини при жената

Проблемно забременяване – основни причини при жената

проблемно забременяване

С проблем като безплодието се срещат много двойки, които освен трудността при създаване на дете, се сблъскват и с много последствия от емоционален и психически характер.

Именно затова е важна навременната помощ от репродуктивен специалист, който да открие причината за съществуващото проблемно забременяване.

Бързата намеса, особено ако дамата е имала спонтанен аборт или е в напреднала възраст – след 35 г., е от голямо значение за решаване на проблема.

Ако двойката след една година се опитва да създаде дете без използването на предпазни средства, но не успява, посещението при специалист ще помогне да бъде установено естеството на проблема.

Основните причини за проблемно забременяване при жената е възможно да бъдат:

Нарушена овулация

За настъпване на бременност по естествен начин менструалният цикъл на жената трябва да протича нормално с овулация. Това означава редуване на фоликуларната фаза, овулацията и лутеалната фаза. Хипоталамусът, хипофизата и яйчниците чрез своите хормони координират това редуване. За да забременее жената, трябва да настъпи овулация, т.е да бъде произведена и отделена яйцеклетка от яйчниците. Ако има нередовна овулация или тя липсва, причина за това може да бъдат хормонални смущения, някои заболявания, диабет или нездравословен начин на живот.

Ендометриоза

За заболяването ендометриоза е характерно разрастване на лигавицата на матката на необичайни места като коремна кухина и малък таз. Тъканта започва да кърви, когато нивата на естрогените и прогестерона спаднат. От кървенето се образуват възпаления, а после и сраствания. Кръвта не може да се изхвърли и е възможно образуването на кисти, а те са рискови за причиняването на инфертилитет.

Синдром на поликистозни яйчници

При това състояние симптомите са свързани с нередовен месечен цикъл или липсата му, както и нарушена овулация, поява на окосмяване по необичайни места като лице, гърди и корем, мазна кожа и акне. Когато се направи изследване с ултразвук, се забелязва поликистозната морфология на яйчниците.

Заболявания на щитовидната жлеза

Ако тиреоидните хормони са с понижени нива, това може да причини нарушения в менструалния цикъл, липсваща овулация и съответно – безплодие.

Инфекциозни заболявания

Ако жената е страдала от инфекции на половата система и те не са лекувани, могат да се превърнат в причина за безплодие. Сред сериозните инфекции е тази с хламидии. Това са вътреклетъчни микроорганизми, които при жените могат да доведат до хламидийна ерозия на маточната шийка и до невъзможност за зачеване.

Други причини за стерилитет при жените могат да бъдат миоми, сраствания и др., както и тютюнопушенето, употребата на алкохол и прекомерният стрес.

Понякога е възможно и вторично безплодие, което се получава след една или няколко успешни бременности. Причините обикновено са същите – проблемна овулация, хормонални нарушения, ендометриоза и др. Влияние оказва и напредването на възрастта, както и наднорменото тегло, сраствания в малкия таз след направено цезарово сечение, нездравословен начин на живот, стрес в ежедневието и др.

Поставянето на точната диагноза за причините, поради които забременяването е проблемно, е основа за последващо успешно лечение. Чрез иновативни методи и подходи може да се постигне отстраняване на проблемите, свързани с женския стерилитет, и достигане на благоприятен изход – да се роди жив плод.