Блоговете » Медицина » Каква е разликата между стрии и целулит

Каква е разликата между стрии и целулит

Каква е разликата между стрии и целулит

Еднакво смущаващият външен вид на стриите и целулита често е причина да не се прави разлика между тези два кожни проблема. Макар че те всъщност не са опасни, наличието им е достатъчно, за да намали самочувствието, особено на жените, поради нарушеното съвършенство на кожата.

За да се намери подходящ начин за премахване на стрии и целулит, трябва да се прави разлика между единия и другия дерматологичен проблем.

По какво се различават?

Основното, по което се различават тези неприятни видими несъвършенства, са:

Форма

Ако се наблюдават по-отблизо, се оказва, че и двата вида кожни проблеми имат много различен вид. Стриите се появяват под формата на ивици, на линии с различен размер, като са леко вдлъбнати и с гладка повърхност, червеникаво-бели на цвят.

Целулитът има по-скоро вълнообразна форма, приличаща на повърхността на портокалова кора, но цветът на кожата не е променен.

Местоположение

Целулитът е възможно да се появи принципно навсякъде, най-вече в областта на корема, по бедрата и задните части.

Линеобразните образувания много често се откриват по тези части на тялото, които се разтягат лесно, като корем, бедра, гърди, горна част на ръцете и задните части.

Причини за поява

Въпреки че натрупването на излишни мазнини се смята като основна причина за целулит, той се наблюдава и при хората със слабо тяло. Резултат е от промени в мастните клетки, натрупващи се под повърхността на кожата и причиняващи изпъкналостта ѝ. Причини могат да бъдат и промени в кръвоснабдяването, в резултат на които се събира излишна течност, както и генетичният фактор.

Стрии получават жените обикновено след раждането, но при мъже и жени могат да се образуват и при рязка промяна на телесното тегло, обикновено при отслабване. Бързият растеж при тийнейджърите и прекаленото натоварване при тренировки също е вероятна причина.

Как да се премахнат и излекуват?

За лечение на стрии и целулит могат да бъдат приложени различни методи:

Хранене

Борбата с тези кожни несъвършенства може да бъде подпомогната значително с правилно здравословно хранене. Ако се прекалява с мазните и сладките храни, това води до натрупването на мастни клетки и съответно до целулит. При прекалено качване на килограми и предприемане на драстични мерки за отслабване обикновено се стига до появата на подобни кожни образувания. Диетолозите препоръчват да се консумират нискокалорични и пълнозърнести продукти, както и повече зеленчуци и плодове.

Спортуване

Подходящият избор на спорт и умереното му практикуване енергизира мускулите. С избор на неагресивни спортове като плуване или бягане може да се стигне до заличаване на стрии.

Козметика

За премахване на стрии е подходяща антицелулитна козметика, комбинирана с подходящи масажи. Микроциркулацията може да се подобри значително и кожата да стане по-еластична.

Премахване на стрии с лазер

За третиране и лечение на стрии особено ефективно е комбинираното използване на два безопасни метода – лазерна система Palomar Max, съчетана с инжекционна процедура Magellan. Лечението регенерира кожата и подобрява текстурата и тонуса ѝ.

За превенция е важна и добрата хидратация на кожата, включваща пиенето на повече вода и използването на натурална козметика. Съчетавайки я с правилна диета и умерено спортуване, ще запазим кожата си красива и стегната.