Блоговете » Дом и градина » Вертикални щори за стил, уют и комфорт в дома ви

Вертикални щори за стил, уют и комфорт в дома ви

вертикални щори

Изобретените и патентовани през 60-те години на XX век от Едуард и Фредерик Бол вертикални щори вече близо седем десетилетия изпълняват успешно задачата си да задържат светлина в широк диапазон, прекрасно замествайки завесите и пердетата.

Този тип щори ви позволяват по-лесно да постигнете всеки желан ефект при изграждане на интериора у дома. Често са предпочитано средство против слънце и в офис помещения, магазини, обществени сгради и др. С тях идеално се засенчат големи прозорци или витрини, плъзгащи се панели и дори цели стени.

Кои са отличителните им особености?

Основната характеристика на щората с вертикални ламели е, че съчетава най-доброто от предимствата на ламелната щора – пълен и прецизен контрол на количеството светлина, и полезните свойства на текстила – този непреходен интериорен елемент.

Като модерна алтернатива на завесите, отвесните щори гарантират високо качество, дълготрайна и безпроблемна употреба и лесна поддръжка. В допълнение те притежават и следните впечатляващи характеристики:

  • Моделите се произвеждат в богато разнообразие от цветове и текстил;
  • Алуминиевите им ленти с ширина 89 мм и текстилните с 89 или 127 мм са с няколко възможности за събиране;
  • Оборудвани са с удобни системи за управление – ръчно, с електромотор или дистанционно;
  • Дизайнът на алуминиева релса е елегантен и също може да се изработи в различни цветове.

Сред голямо разнообразие от вертикални щори всеки ще открие най-подходящия вариант, отговарящ на неговия вкус и предпочитания. За дома обикновено се избират моделите от текстил, а за офиси – от алуминий.

И двата вида щори с вертикални ламели предоставят гъвкавост на монтажа – на стена, на таван, дори на скосена повърхност. Ако прозорците са нестандартни, предвидени са греди с наклон до 45°.

Защо са най-доброто средство за засенчване?

Вертикалният тип щори са предпочитани като иновативен начин на засенчване заради добрите си цени и предимства като:

Прецизен контрол на светлината

Текстилните щори са изработени от плат, който да пропуска светлината в различна степен – зависи дали предпочитате полупрозрачна или напълно затъмняваща материя. Може да контролирате достъпа на светлина и чрез отварянето на текстилните ленти, които се движат и по хоризонтала, и около оста си.

Минимална поддръжка

Технологията на изработка не позволява задържането на прах благодарение на постигнатия антистатичен ефект. Почистването е изключително лесно, а ако е необходимо, ламелите могат да се измият.

Лесна употреба

В отворено положение вертикалните ламели се събират или в единия край на засенченото пространство, или и в двата. Това не пречи на декоративния им ефект, а опциите за управление на механизма са най-различни.

Естетична стойност

Поставени на прозореца, щорите играят ролята не само на негов декор, но и визуално допълват облика на цялото помещение. Разнообразието от платове, цветове, десени и текстури, както и дизайн на алуминиевата греда създават големи възможности за избор. Така с лекота се постигат различни естетични ефекти без компромис с тяхната функционалност.

Дълготрайна употреба

Платовете на щорите са негорими и устойчиви на износване, а степента на защита от светлина е над 90%. Освен това материалите, използвани за изработка на гредите, ламелите и задвижващите механизми отговарят на всички високи стандарти за здравина и качество. Всичко това, съчетано с прецизната изработка и професионалния монтаж, гарантира дълъг живот на продукта със срок на безупречна употреба най-малко 36 месеца. Така съвременните щори с вертикални ламели се утвърждават като най-доброто решение за едновременно постигане на добро засенчване и модерен интериор във всяко помещение.