Блоговете » Дом и градина » Избор на сенник за тераса

Избор на сенник за тераса

sennik-terasa

Сенникът е функционално и лесно решение, с което да преобразим терасата на дома си не само в естетическо отношение, но и от практична гледна точка.

Сенникът ще я предпази най-вече от силното слънце, но и от дъжд, и от други атмосферни влияния, без да се налага да се затваря цялото пространство.

Терасите, за разлика от балконите, имат собствено и по-голямо пространство, като често са и с отделен вход. Освен това, те почти винаги са открити, така че поставянето на сенник за тераса е наложително.

Сред какви сенници за тераса можете да избирате?

Днес пазарът предлага богата гама от различни видове сенници за тераса:

  • вертикални, прибиращи се (балконски) и сгъваеми;
  • с ръчно или автоматично задвижване и стационарни;
  • от PVC платове, винил, акрил и поликарбонатни плоскости;
  • с различна конструкция.

Обикновено конструкцията на всяка тента за тераса има алуминиев скелет, а видовете конструкции могат да бъдат:

– балконски;

– с падащо рамо;

– с чупещо рамо;

– тип кошница;

– стационарни.

Кои сенници са подходящи за тераса?

В зависимост от желанието ви и вида на терасата, можете да избирате сред няколко основни вида сенници.

Сенник с чупещо рамо

Такъв сенник е много подходящ за голяма и широка тераса. Основната му част представлява касета с ролка. Към нея се навива платът и се сгъва чупещото рамо. Когато спуснете сенника, разгъването на рамото става почти хоризонтално напред и така платът се изпъва. При събирането остава само касетата, която е монтирана на стената. Има модели с ръчно навиване и с автоматично задвижване.

Ако терасата има покрив, този тип сенник може да се подава и извън рамките на сградата, и да осигурява качествена сянка.

Сенниците с чупещо рамо не заемат място и могат да се отварят докрай или донякъде. Здрави са, но не са много подходящи за предпазване от дъжд, сняг и силен вятър, така че е по-добре да бъде сгънат при лоши атмосферни условия.

Сенник с падащо рамо

Тъй като се разгъва надолу, такъв сенник е подходящ за покрита тераса. Може да се разгъва и прибира толкова, колкото искате във вертикално положение от 0° до 160°.

Управлява се или ръчно – с манивела, или с електромотор.

Не пропуска слънчевите лъчи през целия ден, а и защитава от чужди погледи.

Сенник с водач

Той е сред най-удачните решения за тераса, затова се нарича още „балконски”. Платът му се движи с помощта на водачи по предварително монтирана конструкция, като най-малкият им наклон е 15°. Водачите са захванати в двата края на терасата – на лицето на фасадата или на тавана и на парапета.

Сенниците с водачи обикновено се правят индивидуално, за да могат да покрият желаната площ от избран ъгъл.

Подобно на сенниците с падащо рамо могат да се разгъват и прибират с манивела или електромотор. Конструкцията им е много стабилна и издържат на почти всякакви атмосферни условия.

Сенниците, които могат да се сгъват, се изработват най-вече от акрил и винил.

Ако предпочитате стационарен сенник, можете да изберете такъв от поликарбонатни плоскости.

На какъвто и модел сенник за терасата да се спрете, важно е да не правите компромис с цената за сметка на качеството и функционалността му.