Блоговете » Дом и градина » Градински инструменти – погрижете се за вашия двор

Градински инструменти – погрижете се за вашия двор

градински инструменти

Ако имате къща с двор и/или се грижите за дворно място, дори то да не е в близост до дома ви, градината – малка или голяма, има нужда от вашите усилия. Наближаващите топли дни дават началото и на активния градински сезон. 

В случай че градинарството представлява важна част от ежедневието ви, то следващите редове са написани точно за вас. Тук ви даваме примерен списък от градински инструменти, с които ще си осигурите ефективна поддръжка на двора. Обобщаваме и ключовите предимства на ръчните градински инструменти пред електрическите им аналози.

Ръчни градински инструменти – важна част от оборудването на всеки хоби или професионален градинар

Днес пазарът предлага множество градински електроинструменти, които помагат в процеса по обработката на двора и градината. Невинаги обаче електрическите аналози на градинските инструменти могат да ни бъдат от полза. Този тип продукти обикновено са в по-големи размери и са доста по-тежки. Когато става въпрос за обработка на малки по площ градински пространства, те не биха били особено ефективни.

Ето защо за някои дейности в градината е необходимо да бъдат осигурени ръчни инструменти. Ръчните градински инструменти са идеални за обработката на малки дворни пространства и кокетни градини. В някои случаи се изисква работата в градината да бъде много по-прецизна. Такава прецизност често не може да бъде осигурена с електроинструментите, затова на помощ идват именно ръчните инструменти за градинарство.

Съществено предимство на ръчните инструменти за градината е тяхната достъпна цена. Простотата на изработката им и употреба на сравнително евтини материали за същата са отговорни за по-ниската им цена. Много хора не могат да си позволят да закупят скъпи електроинструменти, с които да поддържат своята градина, а и както стана ясно – това невинаги е необходимо. От друга страна, работата с електрически инструменти изисква и базови технически познания, а липсата им предполага поемането на излишни рискове.

Базовите градински инструменти, от които всеки хоби или професионален градинар има нужда

Наборът от градински инструменти, между които би могъл да избира всеки домашен градинар, е наистина широк. Изборът преди всичко зависи от типа обработка на земята или растенията, които се отглеждат.

И все пак, сред базовите градински инструменти се нареждат различни видове ножици и триони, търмъци, лопати, мотики, вили и много други. Трудно бихме могли да направим строга селекция от сечива, тъй като освен споменатите базови, пазарът днес предлага и много техни разновидности.

Градинските инструменти са в различни размери и имат различни функции за осигуряване на максимално удобство на използващия ги. Тук е важно да отбележим, че същите намират и доста широко приложение. Освен грижа за цветята, ръчните градински инструменти влизат в употреба при отглеждането на разнообразни земеделски посеви. Нерядко те се използват и за овощните култури в двора.

Различните градински растения имат специфични нужди – едни се нуждаят от периодично подрязване, други от окопаване, както и различни типове обработка на почвата. Всеки любител или професионален градинар познава отлично грижите, от които имат нужда отглежданите от него култури. Респективно, той сам може да определи набора от градинска техника, която му е нужна, за да осигури ефективна поддръжка на градината си.