Блоговете » Интересно » „Fortissimo Fest“ – Празник на симфоничната музика

„Fortissimo Fest“ – Празник на симфоничната музика

Миналата есен се случи нещо различно в музикалния живот у нас. Фондация „Америка за България” подкрепи класическата музика чрез интересни концерти и изпълнители. Ценителите на този жанр имаха възможността да чуят пет концерта, да се насладят и на изложба.

Идеята е провокирана и от българския диригент Максим Ешкенази, който живее и паботи в САЩ през последните години.Да намерят общ език две култури – българска и американска, да се слеят под звуците на класическата музика. „Fortissimo Fest” тогава представи както световноизвестни музикални произведения, така и премиерни заглавия – изпълнени от утвърдени американски и български музиканти, бъдещи звезди и вече изградили своята световна кариера и популярност творци и оркестри.

Сега година по-късно с грандиозен концерт на сцената пред Народния Театър „Иван Вазов” в столицата бе открито второто издание на фестивала  „Fortissimo Fest”. На 10 септември под палката отново на Максим Ешкенази солира цигуларя Марио Хосен, акомпаниран от Софийски Фестивален оркестър. Талантливият изпълнител прави първите си стъпки в музиката в България. Във времето той се утвърждава като солист и спечелва световна популярност.

Изнася концерти с редица известни оркестри като “Английският камерен оркестър’, ‘Брукнер Оркестър Линц’, ‘Кралската Филхармония’, ‘Симфоничен оркестър Чайковски’, ‘Камерният оркестър на Миланската Скала’, „Мексикански държавен симфоничен оркестър”, Софийската Филхармония…

Почитателите на класическата музика се потопиха в „Музика под звездите”, заедно с „Ла Кампанела” от Паганини и любимите „Цигански напеви” от Сарасате в изпълнение на брилянтния цигулар Марио Хосе.

Първият концерт от „Fortissimo Fest” продължи с фолклор. Георги Андреев представи свои творби, специално създадени за симфоничен оркестър. На сцената пред Народния театър „Иван Вазов” се качиха и солистите от НФА „Филип Кутев”. Композиторът впечтали ценителите и с виртуозните си изпълнения на своята гъдулка. Музикална изненада бе изпълнението на 9 годишния гайдар Петър Бодуров от село Михалково. 

С концерта на 10.09. бе поставено началото на 8-те вълнуващи концерта в тазгодишното издание на фестивала. Седмица по- късно (17.09.) програмата ще бъде представена и в Пловдив. През късна есен очакваме още музика от проекта  „Fortissimo Fest”.