Блоговете » Интересно » Основни дървообработващи инструменти и техните характеристики

Основни дървообработващи инструменти и техните характеристики

Има ли място за топлина и изящество в съвременния свят на бетон, стъкло и PVC профили? Разбира се, че има, защото това, което може да се сътвори от истинска дървесина, не може да се постигне по друг начин.

Вярно е, че пластмасовите и металните изделия заеха доста от тази ниша, а и е природосъобразно да се щадят горите. Освен това, доста от дървения материал всъщност се използва под формата на плоскости (ПДЧ, MDF и HDF), което също отнема от уникалността на изработката.

Но дали ще работят с цяло дърво, или с материали от пресована дървесина, майсторите имат нужда от качествени уреди. Ще се спрем на най-важните дървообработващи инструменти, които имат приложение и отражение върху това, което ни заобикаля. Някои от тези оръдия на труда са достъпни за всеки, който проявява страст към такава дейност, но не е специалист, докато други са предназначени само за професионалисти.

С какви инструмента се обработва дървото?

Основен критерий, по който можем да разделим и класифицираме различните дървообработващи инструменти, е източникът на енергия. При някои от тях се използва само физическа сила, но професионалните уреди по правило използват електрическо захранване или работят с бензинов мотор.

Ръчни инструменти

Сред класическите оръдия в дърводелския цех можем да поставим ренде, длето, стяга, стоманен нож, ръчен трион, клин и други.

Електрически и моторни инструменти


От по-сложните уреди, които разчитат и на допълнителна енергия, не можем да не споменем циркуляр, абрихт, фреза (оберфреза), шлифовъчна машина. И тук имаме трион и ренде, които обаче вече се задвижват от друг източник, освен физическата сила на работещия.

Без втория тип дървообработващи инструменти, на практика вече не може да мине нито една работилница. Ръчните пособия също имат своето място, но те не са достатъчни. Освен класическите резбари, всички други майстори на дървото използват електрически или бензинови инструменти.

С какво се различава електрическият трион от ръчния?

Спираме се на този инструмент, който присъства и в двете категории. Основната функция си остава същата, независимо дали говорим за ръчен уред, или за такъв, който използва допълнителен източник на енергия.

Рязането на дървесина е една от основните дейности при този вид работа. Но как ще бъде направен срезът също има съществено значение.

Ръчният трион, освен че изисква полагане на повече усилия, в общи линии е полезен при семпли изпълнения. Електрическият трион пък върши работата както по-бързо, така и по-точно. А прободният трион постига това, което с ръчен уред няма как да се осъществи (или поне е доста по-трудно и неудобно) – прорез в средата на дървена плоскост или в сърцевината на цяло парче дърво. Или пък разрез по крива линия, какъвто е необходим при оформяне на различни орнаменти.

Циркулярът изпълнява сходна роля, но най-общо казано – в по-голям мащаб и с по-голяма производителност. Този инструмент е задължителен за всеки дърводелски цех, независимо каква е спецификата и конкретната насоченост за неговата дейност.

Машините за шлифоване – внимание към детайла

Другият основен вид дървообработващи инструменти са шлифовъчните. Някои от тях са предназначени за по-груба работа с повърхностите като лентовите шлайфове например. От друга страна, вибрационните шлайфмашини са полезни, когато има нужда от повече внимание към детайла и от по-прецизна работа на по-малка площ. Делташлайфовете се явяват разновидност на този вид машини.

При електрическите дървообработващи инструменти от съществено значение е наличието на прахоулавяща система. Работата с дърво неизбежно е свързана с отделяне във въздуха на дребни частици, като тяхното вдишване или поглъщане може да бъде неприятно и дори опасно за работещия. А освен това, прахът и стружките могат да износят или повредят съответния уред, ако липсва такава защита.