Блоговете » Маркетинг » 6 WordPress SEO митове разрушени!

6 WordPress SEO митове разрушени!

WordPress е най-популярната CMS, която управлява милиони бизнес уебсайтове, блогове и уебсайтове за МСП. Платформата е безплатна, лесна за използване и гъвкава. Освен това той предлага набор от приставки, които работят автономно и поддържат ниски разходи за поддръжка.
Някои уебмастъри се кълнат в тази CMS; но някои други не са убедени или не са информирани за възможностите си за SEO оптимизация. В тази публикация разбихме някои често срещани митове за SEO, които се носят около WordPress.

1. WordPress не е страхотен, когато става въпрос за SEO

Това е един от най-популярните митове за WordPress. Митът оцелява, защото повечето уебмастъри зависят само от WordPress за оптимизиране на своите уебсайтове.
Всъщност WordPress споделя, че е „оптимизиран за търсачките веднага“. Това ви улеснява да добавяте и коригирате съдържанието си така, че да се представя добре в SERP.

WordPress е невероятно SEO приятелски настроен; това обаче не означава, че не е нужно да полагате никакви усилия. Трябва да работите върху аспекти като съдържание, пренасочвания и оптимизиране на ключови думи. Освен това трябва да добавите мета описания и алтернативен текст за изображения и видеоклипове и да редактирате манипулатори.

CMS предлага огромен набор от първокласни SEO плъгини, които позволяват на уебмастърите да се справят с всеки аспект на WordPress SEO.
Например, Yoast SEO е популярна приставка за WordPress, която е предназначена за оценка на съдържание, преглед на оптимизации, управление на картата на сайта, визуализация на метаданни, както се появява в SERP, и упражняване на контрол върху галета.

По подобен начин маркетолозите за електронна търговия, използващи WordPress, могат да използват своя удобен за SEO плъгин WooCommerce, предназначен да подобри класирането на магазина. В сравнение с Shopify, WooCommerce е по-гъвкав и безплатен за инсталиране (софтуер с отворен код). Така че, въпреки че търговците могат да използват Shopify SEO тактики и функции, с WooCommerce те могат да трансформират всеки сайт на WordPress в мощен онлайн магазин.

2. WordPress се грижи за Backend SEO – затова не е нужно да се притеснявам за други аспекти на SEO

Това не е вярно! Въпреки че WordPress е разумно оптимизиран за търсачки, уебмастърите все още трябва да следват основни SEO практики като създаване на подходящо и качествено съдържание, премахване на дублирано съдържание и премахване на грешки при обхождане и настройване на пренасочвания.
Ако посетителите кликнат върху една от вашите уеб страници и напуснат незабавно, защото не са могли да намерят съдържание с добавена стойност, търсачките ще ви накажат с ниско класиране.

Следователно трябва да се стремите към създаване на добро съдържание и след това да го популяризирате органично, като използвате входящи маркетингови тактики и социални медии. Освен това не забравяйте да наблюдавате усилията си за SEO и да предприемате навременни мерки за подобряване на онлайн класирането и репутацията си.

По същия начин грешките при обхождането създават страховити 404 грешки, които могат да повлияят отрицателно на класирането на вашия сайт. Ако вашият уебсайт на WordPress издава няколко грешки при обхождане, опитайте ръководството на Moz за отстраняване на тези грешки. Друга възможност е да настроите пренасочвания, за да задържите посетителите, които стигат до вашия сайт от дефектна връзка. Настройването на пренасочвания ще ги изпрати на съответна страница, вместо на страница с грешка 404.

3. Техническото SEO за WordPress е сложно

Вярно е, че техническата SEO за WordPress може да бъде плашеща. Може би затова повечето уебмастъри се избягват. Вероятно затова този мит все още се носи.
Техническата SEO обаче е основата на всякакви усилия за оптимизиране на съдържанието и не може да бъде пренебрегната (колкото и сложна да изглежда!). Единственото решение за това е разбирането на важните аспекти на техническото SEO и прилагането им на практика в WordPress.
Ето няколко технически насоки за SEO, които трябва да запомните, когато работите в WordPress.

Изберете внимателно темата на WP. Лошо проектираната тема може да забави уебсайта ви и да наруши структурата му. Използвайте теми като Divi или Genesis Framework, които могат да подобрят вашите конверсионни проценти.
Разчитайте на SEO плъгини. Те модифицират заглавия и мета описания и помагат за оптимизиране на съдържанието за конкретни ключови думи. Освен това плъгини като Yoast SEO и All in One SEO (AIOSEO) могат да създават карти на сайта, robots.txt и тагове, да анализират SEO на страницата и да управляват пренасочвания.

Създайте карта на сайта. Това може да се генерира автоматично с помощта на приставки като Yoast SEO. Картата на сайта уведомява ботовете на търсачките за вашите страници, като им помага да обхождат новите страници на вашия сайт.
Уверете се, че имате файл robots.txt, който определя състоянието на индексиране на вашия уебсайт. Наличието на този файл ви позволява да активирате или деактивирате индексирането за целия сайт или конкретна страница.

Наблюдавайте ефективността си с помощта на инструменти като Google Analytics и Search Console. Тези инструменти могат да ви помогнат да анализирате придобиването, аудиторията, поведението на потребителите и процента на реализация.
Разчитайте на SEO експерт. Ако все още намирате техническа SEO за WordPress поразителна, разчитайте на SEO агенция, която може да ви я управлява.

4. Добре е да избягвате социалните метаданни

Социалните медии може да не са приоритет за вас, когато се фокусирате върху WordPress SEO. Не трябва обаче да забравяте, че социалните канали помагат за изграждането на аудитория, която кликва и чете съдържание. Така че, социалните медии могат да генерират много трафик към сайта, който може да повиши класирането (или да обходи уеб страниците!).

Разчитайте на Yoast SEO, за да активирате метаданни с отворени графики за социални платформи като Facebook, Twitter или Pinterest. Когато отидете на приставката, плъзнете метаданните Add OpenGraph от Disabled на Enabled. Това ще посочи изображението, което планирате да споделите с публикацията.

5. Безплатните WordPress теми са същите като платените

Това често срещано заблуждение може да съсипе усилията ви за SEO. Въпреки че безплатните теми на WordPress са идеални за уебмастъри, които постоянно експериментират или сърбят за промяна, не всички от тях са създадени еднакви.

Няколко от тези безплатни теми могат да навредят на класацията на вашия сайт, тъй като те често включват нежелани връзки, които се пренебрегват от търсачките. Връзките често са с ниска сигурност и не се актуализират често. Освен това те имат ограничени функции, които може да не успеят да отговорят на нуждите на професионалните уебсайтове.

И накрая, уеб администраторите се нуждаят от чист код, който да е SEO съвместим с бързо време за зареждане. Тези безплатни теми нямат вградени SEO опции и кодирането често е неясно.
Така че, преди да отидете на безплатни теми, е важно да ги проучите, за да избегнете евентуални проблеми.

6. WordPress не предлага отзивчиви теми

Всички ние сме наясно, че удобството за мобилни устройства или отзивчивостта е добро за SEO. WordPress също! Ето защо WordPress поддържа отзивчиви теми. Освен това, ако темата на вашия сайт не е удобна за мобилни устройства, WordPress ви позволява да я промените на отзивчива тема, без да се налага да започвате отначало.