Блоговете » Дом и градина » Сглобяеми къщи – изберете качествена алтернатива на традиционното строителство

Сглобяеми къщи – изберете качествена алтернатива на традиционното строителство

евтини сглобяеми къщи цени

На българския пазар къщите от сглобяем тип вече не са новост и предлагат все повече ползотворни възможности. Използването им не само като основно жилище, но и в много други сфери на бита, вече е тенденция заради големия брой ползи, които носят.

Кога една къща се смята за сглобяема?

Когато се строи дом по традиционния начин, той се изгражда монолитно на място и елемент по елемент. Затова и често подобни къщи се наричат „монолитни”, защото бетонът, изливан на място, обхваща армировката, а това съставя и самата конструкция.

Строежът на сглобяеми къщи се извършва от готови компоненти, произведени в производствена база. След това следва транспортирането на тези модули до съответния обект, където става монтирането им и се сглобява къщата. Тя има олекотена конструкция, съставена е обикновено от няколко модула, които съдържат най-често врати, прозорци, водопровод и други елементи.

Предварително изготвените къщи могат да са с различни размери и архитектурен стил и да се използват като успешен алтернативен вариант на традиционното консервативно строителство.

Какви предимства осигуряват?

Неслучайно строителството на преместваеми къщи постепенно увеличава мащабите си. За съвременния човек е важно домът му да не изисква големи инвестиции, а в същото време да предлага удобства и модерен дизайн. Тези и още полезни характеристики предлагат съвременните евтини сглобяеми къщи.

Изграждане на къщата в кратък срок

Дом от сглобяем тип може да бъде построен и за няколко месеца, а това време е много по-малко, отколкото отнема строителството на традиционна масивна къща – около 12 месеца. Съкратеният период се дължи на използването на готови модули, което прави изграждането технологично по-ефективно и не зависи от атмосферните условия.

Конструкцията им е много гъвкава, като позволява лесна реконструкция на вътрешните или външните помещения с прибавяне, премахване или разместване на модули, а при желание и лесно разглобяване на дома и преместването му другаде.

По-ниска цена

Ако обмисляте идеята за такъв дом, информирайки се за сглобяеми къщи цени, ще се убедите колко по-достъпен е той от монолитния. Причината за спестяването на средства се дължи на факта, че производството на материали и елементи в заводски условия намалява разходите, тъй като материалите се купуват на едро.

От друга страна, цената на труда също не е висока, защото не е нужно да се плаща отделно на дърводелци, електротехници и др. специалисти. По-краткото време за изграждане също спестява средства.

Екологична грижа за природата

Къщите, които се сглобяват на място, като цяло се смятат за по-екологични от монолитните домове, защото по време на целия процес се получават много по-малко отпадъци.

Трябва да се отбележи също, че много производители използват повторно отпадъците си или ги рециклират. Склонни са също да осигуряват висока степен на топлоизолация, което води до по-ефективно отопление на къщата.

Наред с тези преимущества, съвременните сглобяеми къщи притежават и отлични показатели по отношение на земетръсоустойчивост и естетичен външен вид. Може да изискате домът ви да бъде изграден по ваш архитектурен дизайн и тогава ще имате евтин, издръжлив и практичен дом, съобразен изцяло с изискванията ви.

Според проучванията, пазарът на преместваеми къщи постоянно расте. Все повече хора се ориентират към строителство от този тип заради спестените средства, комфорта и дългия срок на експлоатация.