Блоговете » Съвети » Кога падат космите след лазерна епилация?

Кога падат космите след лазерна епилация?

лазерна епилация

Процедурата лазерна епилация е съвременен метод за обезкосмяване, който дава дълготрайни и отлични резултати. Необходими са няколко процедури, за да се получи траен ефект, като след всяка процедура се наблюдава по-малък брой и растеж на космите.

Изисквания за лазерна епилация

Известно време преди да подходите към лазерно обезкосмяване е необходимо да не сте се подлагали на процедури за изкуствен тен. Препоръчително е също да не излагате мястото, което ще епилирате, на прекомерна слънчева светлина, тъй като слънчевото изгаряне е противопоказно за прилагането на процедурата.

Преди лазерна епилация не подхождайте към обезкосмяване с други подобни методи – кола маска, епилатор, други методи с отскубване и т.н. Това ще доведе до премахване на коренчето на косъма, което означава, че лазерната епилация ще е по-неефективна. Това е, тъй като тя работи именно върху коренчетата на косъмчетата, а ако такива липсват – тя няма как да ги премахне и те отново ще пораснат след известно време.

Допълнително, избягвайте нанасянето на козметични продукти преди процедурата. Най-добре е предходният ден да се изкъпете просто с топла вода и сапун и да не третирате мястото с козметика, особено с такава, която може да доведе до кожни раздразнения.

Като стана дума за тях, наличието на рани, драскотини, възпалителни процеси и някои други кожни заболявания е противопоказание за прилагане на лазерна епилация. Съответно, ако страдате от такива, вероятно процедурата ще бъде отложена.

Кога да очакваме падането на космите?

Обикновено, след типичната лазерна епилация със съвременните мощни инструменти за провеждането ѝ, очаквайте косъмчетата да паднат приблизително две седмици след процедурата. Не очаквайте мигновени резултати, тъй като е необходимо да изтече известен период.

Обърнете внимание, че процедурата въздейства върху косъмчетата, които са във фазата на растеж. Съответно, тези, които в момента не са в тази фаза, няма да бъдат засегнати. Именно затова се налагат няколко процедури, за да могат да бъдат отстранени и те.

Общо взето, една процедура премахва около 20% от косъмчетата, тъй като приблизително толкова са в тази фаза по едно и също време. След това изникват още около 20% от косъмчетата и те ще бъдат отстранени при следващата процедура и т.н. Обикновено ще са необходими шест процедури за трайно лазерно обезкосмяване.

Не се притеснявайте, ако забележите растеж на косъмчетата след лазерна епилация. Това е фалшив феномен, причиняван от „избутването“ им от мястото им след процедурата. Това „избутване“ непосредствено предшества тяхното падане.

Не прилагайте други методи за обезкосмяване между процедурите. Ако искате да забързате процедурата, можете да приложите ексфолиране на кожата десетина дни след процедурата, за да премахнете мъртвите кожни клетки и залепналите косъмчета. Не бива да прилагате методи за отскубване на космите между две процедури. Ако желаете да използвате някакво обезкосмяване, то трябва да е бръснене или подстригване.

След шест процедури ще забележите, че косъмчетата спират да растат и кожата става идеално гладка. Възможно е да се наложат малко повече процедури, в зависимост от гъстотата на космите, тяхната дебелина и характеристиките на техния растеж. Процедурите се прилагат на индивидуална база, така че точните им параметри ще зависят от нуждите и спецификите на вашата кожа и окосмяване.