Блоговете » Медицина » Какво трябва да знаем за лазерната епилация?

Какво трябва да знаем за лазерната епилация?

лазерна епилация

Начините за премахване на нежеланото окосмяване са много и повечето са лесни и евтини, но не водят до дълготраен резултат. Методи като обезкосмяване с епилатор или кола маска, бръснач или химична депилация довеждат до загрубяване на космите, а те може да врастнат и да образуват фоликули. От химическите депилатори пък е възможна алергична реакция.

За да се отстранят трайно космите, трябва да бъде разрушен косменият им фоликул, а това може да се осъществи само с лазерна епилация.

Болезнена ли е процедурата при лазерна епилация?

Бързата и безболезнена раздяла с нежеланите косми може да стане само с лазерна епилация, без значение от типа или цвета кожа. За процедурата обикновено се използва лазерна система Elite+, комбинираща два лазера – Александритен и Nd:YAG лазер. Първият действа ефективно при по-светли и фини косми и кожа от I-IV фототип. Вторият лазер е ефективен при V и VI фототип кожа и дори при кожа с тен.

Когато се извършва епилацията, пигментът в космените стъбла поглъща излъчената от лазера светлина. Нейното трансформиране в топлинна енергия води до елиминиране на космите.

Процедурата дава добри резултати дори при труднодостъпни части на тялото като например ушите.

Понеже лазерната терапия не е инвазивна медицинска процедура, тя не причинява нараняване или някаква болка. По време на лечението се усеща само лек дискомфорт в първите няколко минути.

Продължителността на процедурата зависи от големината на обработваната зона. Може да продължи 5 мин. или да отнеме 3-5 часа. Времето за епилация на брадичка, подмишници или над горна устна е по-кратко.

На колко време се прави лазерна епилация?

Ефективното изчистване на дадена зона от нежеланото окосмяване изисква сесиите да бъдат повторени. Броят им се определя от площта, от качеството на косъма и др. фактори като тегло, възраст, метаболизъм, хормони и др.

Най-често са нужни от 6 до 8 процедури. Така лазерът ще достигне всички косми, тъй като жизненият им цикъл включва 3 повтарящи се фази.

На лице лазерна епилация се прави обикновено на 30 дни, а на тяло – на 40-50 дни. Препоръчва се интервалът между сесиите да бъде между 4-10 седмици.

Какво трябва да правим след лазерна епилация?

След процедурата с лазерна епилация се препоръчва:

  • Третираната зона да не се мокри 12 часа;
  • Да не се ползва сауна и парна баня 3-4 дни;
  • Да се избягва солариум и излагане на слънце и задължително да се използва 30+ SPF.

Съвременните лазерни системи не изискват последващо използване на кремове и други продукти след процедурата.

Не трябва да се очаква, че космите ще опадат веднага след епилацията, нужни са 10-14 дни. След първата сесия някои космени фоликули загиват, а другите атрофират, което се забелязва външно като изтъняване на космите, забавяне на техния растеж и окапване.

Какви предимства има лазерната епилация?

Процедурата за отстраняване на нежеланото окосмяване с лазер е подходяща и за жени, и за мъже с кожа и цвят от всякакъв тип. Основните предимства на лазерното епилиране са:

  • Постигане на траен ефект;
  • Липса на алергични реакции, раздразнения или инфекциозен фоликулит;
  • Способност на лазерната светлина за бързо повлияване на налични възпалителни процеси;
  • Изключване на възможността кожата да реагира обратно, стимулирайки растежа на космите.

Въпреки ефективността на лазерната епилация, вечна епилация няма, тъй като в кожата от зародишните клетки отново започва развитие на косми. Затова са нужни периодични курсове за обезкосмяване с лазер.