Блоговете » Медицина » Какви са основните видове хранителни добавки и тяхното приложение?

Какви са основните видове хранителни добавки и тяхното приложение?

hranitelni-dobavki

Хранителните добавки не са лекарства, нито заместител на основното ви хранене. Добре е да започнем с това важно уточнение, тъй като това е широко разпространено и погрешно твърдение. В по-голямата част от състава си хранителните добавки съдържат натурални вещества, витамини и минерали, които имат определено благоприятно въздействие върху организма.

Хранителните добавки не се предписват по лекарско предписание (освен ако не се използват като подпомагащи лечението продукти). Преди да започнете да ги приемате обаче е добре да се запознаете с основните видове хранителни добавки и тяхното въздействие върху организма ви.

Кои са основни категории хранителни добавки?

Хранителните добавки се категоризират основно по типа въздействие върху организма ви. По този критерий бихме могли да ги категоризираме в следните групи:

Стимулиращи мускулната маса хранителни добавки

Правилното развитие на мускулната маса до голяма степен зависи от аминокиселините, необходими на организма за този процес, а именно Левцин, Изолевцин и Валин. От съществено значение е те да се приемат заедно, тъй като тяхното въздействие върху организма е комплексно.

Витамини и минерали

Приемът на витамини и минерали при идентифициран дефицит на какъвто и да е вид има важно значение за всеки организъм. Независимо дали работата ви е свързана с тежък физически труд, и/или психическото натоварване идва в повече, някои видове витамини и минерали със сигурност могат да ви подействат благоприятно.

Добавки от растителен и/или животински произход

Тук най-често се включват билки, чайове и други, които имат положително въздействие в една и/или няколко области на организма ви. Много често те се използват като натурален заместител на определени видове медикаменти.

Нутрикозметика

Тази категория хранителни добавки обединява всички продукти, приемани под формата на таблетки, капсули или течности, с цел подобряване жизнеността на косата, кожата и/или ноктите.

Кои са основните видове хранителни добавки и какво е тяхното приложение?

След като вече знаем основните категории хранителни добавки, можем да обобщим и основните видове такива:

Спорт и фитнес хранителни добавки

Приемат се най-често от хора, занимаващи се активно със спорт и интензивни активности. Те подобряват процеса при покачване на мускулна маса – тук се включват основно продукти на основата на протеин и/или аминокиселините. Хранителните добавки, използвани за повишаване силата и енергията, също попадат тук – това най-често са креатин, бета-аланин и други подобни.

Хранителни добавки за отслабване

Това са добавки, чиито активни вещества въздействат върху организма ви по начин, който го кара да изразходва повече енергия. Така се подпомага процесът по изгаряне на излишни мазнини, които оказват влияние върху фигурата ви.

Имуностимулиращи хранителни добавки

Това са всички хранителни добавки, които спомагат за вашето здраве, тонус и енергия по всяко време. Тук се включват всички видове омега мастни киселини – Омега 3,6,9; различните видове витамини; магнезий, желязо и калций. Някои от тях могат да бъдат приемани превантивно, други следва да се взимат само в определен период от време – например при временни неразположения със стомаха, кръвоносната система и/или психологически състояния.

В заключение е важно да споменем, че хранителните добавки са подходящи за всеки, стига да са съобразени с индивидуалните му нужди. Те далеч не са задължителни – приемът им е подходящ за тези от вас, които не успяват да отделят особено внимание върху храненето си и се налага да компенсират липсата на определени важни за организма вещества посредством хранителни добавки.